ca 600 gr grytbitar av älg
2 msk smör
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 dl vatten
200 gr förvälld skogssvamp
1 stor gul lök i klyftor
1 stor morot i tärningar
1 palsternacka i tärningar
3 dl rödvin
1 buljongtärning
10 enbär
1 dl creme fraiche
1 dl lingon
1/2 dl hackad persilja

 

1.    Bryn kötttärningarna i hälften av smöret.
2.    Salta och peppra och lägg över i en gryta.
3.    Fräs ur pannan med 1dl vatten och häll skyn över köttet.
4.    Stek svampen och löken i resten av smöret.
5.    Lägg över i grytan och fräs ur pannan med vatten.
6.    Lägg i löken och rotfrukterna.
7.    Slå på rödvinet, smula i buljongtärningen och enbären.
8.    Låt allt puttra tills köttet känns alldeles mört.
9.    Rör till sist i creme fraichen och lingonen.
10.  Smaka av med salt och peppar om så behövs.
11.  Strö på persiljan och servera med kokt potatis.

 

 

Älggryta med lingon
4 portioner