800g älggrytbitar
3 gula lökar
2-3 scharlottenlökar
1 ½ msk vetemjöl
2 morötter
1 liten bit selleri
smör till stekning
1 knippe timjan
2 lagerblad
5 enbär
salt, peppar
3 dl rött vin
viltfond
1 msk rönnbärsgelé
2 dl grädde
20gr torkade trattkantareller
finhackad persilja

 

1.    Skär köttet i 2-3 cm. stora tärningar.
2.    Skala och skär lök och rotfrukter i bitar.
3.    Bryn kött och 1 gul lök och scharlottenlökarna i smör.
4.    Lägg över dem i en gryta och krydda med salt och peppar.
5.    Pudra över mjölet och rör om.
6.    Lägg i morot, selleri, lagerblad, en kvist timjan, enbär och häll på vinet. Låt det koka tills nästan all vätska kokat bort.
7.    Fyll på med fond och ev. lite vatten och skumma av.
8.    Sätt på lock och koka grytan ca. 1 timme.
9.    Ta upp morötterna när de är färdiga och lägg dem åt sidan.
10.  Sila av buljongen.
11.  Rör ner gelén och grädden.
12.  Låt puttra ca. 5 minuter.
13.  Smaka av och krydda med salt och peppar.
14.  Man kan ev. ha i lite soja för att få en mörkare färg.

 

 

Älggryta med trattkantareller
4 portioner