4 bitar älgfilé a 150 gram
1,5 dl vilt eller kalvfond
1 dl rött vin
1 tsk balsamvinäger
1 krm socker
salt, svartpeppar
1 msk rumsvarmt smör
100 g löjrom
lite finskivad rödlök

 

1.    Sätt ugnen på 125 grader.
2.    Puttsa filén nogrant.
3.    Salta och peppra.
4.    Stek den gyllenbrun i smör.
5.    Stek den färdigt i ugnen.
6.    Häll bort smöret ur pannan.
7.    Häll i fond, vin, vinäger och socker.
8.    Koka ihop och smaka av med salt och peppar.
9.    Låt pepparn framträda tydligt.
10.  Avsluta med att blanka av med smöret.
11.  Placera köttet på en spegel av sås.
12.  Toppa med löjrom och rödlök.
13.  Servera med klyftpotatis och en enkel sallad.

 

 

Älgtournedos med löjrom
4 portioner