Deg
150 g färskost
150 g smör
2 3/4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Crème
200 g mandelmassa
1 dl crème fraiche
rivet skal från 1 citron
saften från 1 citron
1 st ägg
2 tsk malen kardemumma
2 dl mandel
1/2 st ananas
2 st bananer
gräddfil till servering

 

1.    Sätt ugnen på 180 grader.
2.    Blanda alla ingredienserna till degen.
3.    Platta ut degen i pajskalet, tryck upp det på kanterna.
4.    Använd mjöl på fingrarna så klibbar det mindre.
5.    Skär med kniv bort överflödig deg som krupit över kanten på pajformen.
6.    Riv mandelmassan.
7.    Blanda ner crème fraiche och citronskal, vispa.
8.    Knäck i ägget och rör om.
9.    Häll i citronsaften och rör om ytterligare.
10.  Blanda ner kardemumman, grovhacka mandeln och rör i.
11.  Crème:
12.  Skär ananasen i stora tärningar.
13.  Skiva bananerna i centimetertjocka skivor.
14.  Lägg frukten i pajskalet och häll på crèmen.
15.  Peta runt lite i formen så att crèmen blandar sig med frukten.
16.  Baka i ugnen i ca 40 minuter.
17.  Servera pajen med en klick gräddfil.

 

 

Ananas- och bananpaj
4-6 portioner