125 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron rivetskal
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

fyllning och garnering
3-4 medelstora äpplen
1tsk kardemummakärnor
1 msk strösocker

 

1.    Sätt ugnen på 175 grader.
2.    Smörj en rund form med löstagbar kant.
3.    Smält smöret och låt det svalna.
4.    Finriv citronskalet.
5.    Rör socker, vaniljsocker och citronskalet.
6.    Tillsätt ett ägg i taget, rör mellan varje.
7.    Rör ned mjölet och bakpulvret.
8.    Häll smeten i formen.
9.    Skär äpplena i tunna klyftor.
10.  Stick ner dem i smeten.
11.  Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret.
12.  Strö det över kakan.
13.  Grädda i nedre delen i 30-35 minuter.
14.  Servera kakan ljumen med vaniljsås.

 

 

Äppelkaka med citron o kardemumma
8 bitar