2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker
100 g kallt smör

FYLLNING

200 g mandelmassa
2 ägg
2 msk calvados ( eller konjak )
1 stort äpple
6 kärnfria katrinplommon
3 msk flagad mandel

GARNERING

citronmeliss

TILL SERVERING

vispgrädde

 

1.    Sätt ugnen på 200 grader.
2.    Blanda mjöl, vanilj - och florsocker.
3.    Till sätt det kalla smöret i klickar.
4.    Arbeta snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare.
5.    Tryck ut degen i små pajformar, ca 12 cm i diameter.
6.    Pricka bottnarna med en gaffel, låt stå kallt i 30 min.
7.    Förgrädda pajskalen 10 minuter.
8.    Riv mandelmassan grovt.
9.    Blanda den med äggen till en smidig smet.
10.  Rör ned calvadosen.
11.  Skär äpplet i kuber och plomona i små bitar.
12.  Klicka mandel smeten i pajskalen.
13.  Lägg försiktigt på ärrel, katrinplommon och mandel.
14.  Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
15.  Eller tills dom fått fin färg och är genomgräddade.
16.  De ska vara lite kladdiga i mitten.
17.  Garnera med citronmeliss och vispad grädde.

 

 

Äppelpaj med mandel
4 små pajer