1 kg bäverkött av bakdel från
2 l mörk viltfond
10 vitpepparkorn
8 enbär
1 färsk timjankvist
1 lagerblad
4 gula lökar
2 selleristjälkar
2 tomater
2½ dl rött vin
olja
salt, peppar

PORTVINSKOKTA KÖRSBÄR

500 g frysta urkärnade körsbär
2½ dl portvin
2½ dl rött vin
1msk vinbärsgele'
1 dl svartvinbärslikör
2 msk brun farin
skalet av en halv apelsin
skalet av en halv citron

 

1.    Skär köttet i 1½ cm stora bitar, salta å peppra.
2.    Bryn dem i omgångar i olja, tag upp.
3.    Hacka lök, selleri och tomater i mindre bitar
4.    Fräs i olja.
5.    Lägg tillbaka köttet i grytan.
6.    Häll på vinet.
7.    Koka tills nästan all vätska kokat in.
8.    Häll på viltfonden, koka upp, skumma väl.
9.    Lägg peppar, enbär, timjan och lagerblad i en kryddpåse.
10.  Tillsätt den.
11.  Koka i 40-45 minuter.
12.  Portvinskokta körsbär:
13.  Blanda portvin, rött vin samt skalen skurna i mindre bitar i en kastrull.
14.  Koka upp, Lägg i bären, Koka i 5 minuter, Tag upp bären.
15.  Koka ihop vinblandningen tills det återstår ca 2 dl.
16.  Sila av fonden från köttkoket.
17.  Koka ihop tills drygt 1/3 återstår.
18.  Smaksätt med svartvinbärs likör,gele', vinblandningen från körsbärs koket.
19.  Lägg tillbaka köttet, Fräs körsbären i farinet.

 

 

Bävergryta med portvinskokta körsbär
4 - 5 portioner