ca. 1 ½ kg bäversadel
1 ½ tsk salt
svart- eller vitpeppar

Såsen
4 dl sky
2 ½ msk vetemjöl
½ dl vatten
salt, peppar
vinbärsgelé
messmör
2-3 msk sherry, maderia eller portvin

 

1.    Tina fryst sadel. Sätt ugnen på 175o C.
2.    Skär bort yttre sega hinnor på sadeln om det inte är gjort.
3.    Krydda med salt och peppar.
4.    Ställ sadeln i en liten långpanna.
5.    Stick in en köttermometer från kortsidan.
6.    Så att spetsen kommer mitt i den köttiga delen.
7.    Stek i nedre delen av ugnen.
8.    När termometern visar 62o C är köttet rosa inuti, vid 67o C genomstekt. Stektid är ca. 1 - 1 ½ timme.
9.    Tag ut sadeln och låt den stå ca. 15 min. innan den skärs upp.
10.  Tag vara på skyn.
11.  Vispa ur pannan med lite hett vatten och blanda det med skyn.
12.  Koka upp skyn.
13.  Vispa ihop mjöl och vatten.
14.  Häll i redningen, rör medan det kokar upp och låt koka 3-5 min.
15.  Tillsätt grädden och smaka av såsen med något av det föreslagna.
16.  Skär loss köttet från benen.
17.  Skär det i sneda skivor.
18.  Lägg ev. tillbaka dem på benen till serveringen.
19.  Servera med kokt potatis, Hasselbacks- eller klyftpotatis, smörstekt svamp, kokta grönsaker, t.ex. broccoli, bönor, ärtor och/eller en blandad sallad, vinbärs- eller rönnbärsgelé och någon salladsinläggning, t.ex. syltlök, gurka.

 

 

Bäversadel
5 - 6 portioner