0,5 l mjölk
50 g jäst
150 g smör
1 ägg, lätt uppvispat
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 1,4 l vetemjöl

Till fyllningen
3-4 dl blåbär så att det täcker kakan
1 dl socker

Till pensling
1 ägg
pärlsocker

 

1.    Smät smöret och tillsätt mjölken, och värm till 37 grader.
2.    Under tiden rör man ihop socker, salt och jäst, så att jästen smulas sönder.
3.    Häll på degspadet och ägget.
4.    Blanda ned nästan allt mjöl, men spara lite till utbakningen.
5.    Låt jäsa 30 minuter.
6.    Arbeta degen smidig och kavla ut två plattor i långpannestorlek.
7.    Lägg den ena plattan på bakplåtspapperförsedd plåt.
8.    Strö över blåbär och socker och täck med den andra plattan.
9.    Nyp noga ihop kring kanterna.
10.  Så inte blåbären rinner ut och nagga kakan.
11.  Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
12.  Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
13.  Grädda i 225 grader ca 10 minuter eller tills kakan fått färg.

 

 

Blåbärskaka
8-10 portioner