Mandelbotten
300 g mandelmassa
1 st ägg
1 st äggula
Smör att smörja formen

Blåbärsmousse
4 st gelatinblad
4 dl vispgrädde
3 msk florsocker
300 g frysta blåbär, halvtinade

Till garnering
Färska blåbär
Vispgrädde
Mandelspån, rostade
Florsocker

 

1.    Sätt ugnen på 180 grader.
2.    
3.    Mandelbotten
4.    
5.    Riv ner mandelmassan grovt i en bunke.
6.    Tillsätt ägget och äggulan och blanda till en jämn smet.
7.    Smörj en pajform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter.
8.    Bred ut smeten jämnt i den.
9.    Grädda tårtbottnen i cirka 15 minuter, eller tills den har stelnat.
10.  Låt svalna en aning och ställ sedan in formen i kylskåpet.
11.  
12.  Blåbärsmousse
13.  Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
14.  Vispa grädde och florsocker, men inte för hårt.
15.  Lyft upp gelatinbladen.
16.  Smält dem försiktigt i en liten kastrull med några matskedar av grädden.
17.  Vänd snabbt ner gelatinet och bären i grädden. Blanda noggrant men varsamt.
18.  Ta fram mandelbottnen ur kylen och lossa den försiktigt.
19.  Lyft upp den, lägg den på ett fat och fördela blåbärsmoussen jämnt ovanpå.
20.  Låt tårtan stå i kylskåpet i några timmar innan servering.
21.  Så att moussen får sin rätta konsistens.
22.  Garnera med färska bär, vispad grädde och mandelspån.
23.  Pudra över florsocker och servera.

 

 

Blåbärsmoussetårta
8-10 bitar