250 g blåbär
1 dl sockerlag (1/2 dl vatten, 1/2 dl strösocker)
50 g strösocker
1 msk bärlikör
25 g potatismjöl
50 g vatten
160 g äggvita

florsocker och bär till garnering

Vanilj-mjölkchokladgrädde
2 dl grädde
0,5 st vaniljstång, urskrapad
1 msk florsocker
50-100 g mjölkchoklad, riven

 

1.    Koka bären i sockerlagen någon minut.
2.    Blanda i en mixer och passera.
3.    Häll bärsåsen och hälften av sockret i en kastrull.
4.    Koka upp och tillsätt likören.
5.    Gör en redning av potatismjöl och vatten.
6.    Häll redningen i bärsåsen, vispa och koka upp.
7.    Ställ krämen åt sidan.
8.    Vispa äggvitorna till skum, inte för hårt.
9.    Tillsätt resterande socker.
10.  Fortsätt vispa tills sockret har löst sig.
11.  Vispa ihop en tredjedel äggvita med fingervarm bärkräm till en jämn smet.
12.  Vänd försiktigt ner den resterande äggvitan.
13.  Spritsa smeten i smörade och sockrade portionsformar.
14.  Frys eller grädda dem omgående i ugn, 190 grader, ca 8 min.
15.  Ifall portionsformarna varit nedfrysta bör de tinas innan gräddning.
16.  Tina i mikrovågsugn på defrost i ca 90 sekunder.
17.  Vispa grädde, tillsätt vaniljfrön, florsocker och choklad.
18.  Pudra sufflén med florsocker och servera med vaniljmjölkchokladgrädde.

 

 

Blåbärssufflé
6 portioner