PAJBOTTEN

125 g smör
1 dl socker
1 ägg
4 1/2 dl mjöl

FYLLNING

3 citroner
3 äggulor
125 g smör
2 dl socker
1 msk maizena
1 msk vatten
125 g hallon

MARÄNG

3 äggvitor
2 dl socker

 

1.    Blanda smör, socker och ägg smidigt.
2.    Rör ned mjölet och samla till en deg.
3.    Låt vila kallt en timma.
4.    Tvätta citronerna väl och riv skalet av en citron fint.
5.    Pressa saften ur alla tre.
6.    Vispa samman citronsaft. skal och äggulor i en kastrull.
7.    Smält smöret.
8.    Vispa ner smält smör, socker, maizena utrört i vatten i äggblandningen.
9.    Sjud på svag värme tills såsen tjoknar.
10.  Låt såsen kallna.
11.  Kavla ut degen och klä en pajform ca 25 cm i diameter.
12.  Grädda ca 10 minuter i 225 grader, låt svalna.
13.  Häll den kalla såsen i pajskalet och fördela hallonen ovanpå.
14.  Vispa äggvitorna styva.
15.  Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en tjock maräng.
16.  Fördela marängen på pajen och grädda 3 - 5 minuter med hög värme

 

 

citronpaj med hallon
8 bitar