2-3 duvor, plockade och urtagna
150g bacon
Salt och peppar
Smör till stekning

Fond

Duvskrov
1-2 msk smör
1 morot, hackad
1 bit rotselleri, hackad
1 gul lök, hackad
2 persiljekvistar
2 apelsinskivor med skal
10 enbär, krossade
6 vitpepparkorn

Sås

1½ dl fond
3 dl lingon
½ dl honung flytande
½ dl vispgrädde
2 msk saft av apelsin
Salt och peppar
2 tsk arrowrot

 

1.    Skär av låren och dela duvorna i en bröst och en ryggdel.
2.    Skölj och torka ur dem väl och lägg brösten åt sidan.
3.    Skär bort \\\\\\\"gumpdelen\\\\\\\" på ryggpartierna.
4.    Knäck ryggarna och låren i bitar.
5.    Bryn dem i smör eventuellt med lever och muskelmage.
6.    Tillsätt rotfrukter och lök.
7.    Häll över vatten så det täcker väl.
8.    Koka upp och skumma av, Tillsätt resten av ingredienserna.
9.    Koka på svag värme under lock ca 1 timme.
10.  Sila och koka ihop till 1½ dl.
11.  Gnid in dem med salt och peppar.
12.  Linda bacon skivor runt om och fäst med steksnöre eller tandpetare.
13.  Bryn i smör på medelstark värme.
14.  Späd så att det bildas en bottenskyla, med lite av den kokande fonden.
15.  Efterstek under lock 20-30 minuter.
16.  Finfördela lingonen i mixer eller mosa dem för hand.
17.  Blanda dem med fonden och låt koka ett par minuter. Sila.
18.  Blanda i honung, grädde och apelsinsaft.
19.  Koka såsen några minuter. Smaka av med salt och peppar.
20.  Rör ut arrowroten i lite kallt vatten och red av. Tillsätt hela lingon.
21.  Ta bort baconskivorna.
22.  Skär ut och skiva brösten.

 

 

Grytstekt duva med lingonsås
4 portioner