300 g kålrötter
200 g morötter
100 g palsternacka
100 g rotselleri
skinkspad eller hönsbuljong
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 ägg
2 msk sirap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk ströbröd

 

1.    Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar.
2.    Koka dem mjuka i spadet eller buljongen.
3.    Häll av det mesta av spadet men spara 1 dl.
4.    Vispa sönder en del av rotfrukterna med en elvisp.
5.    Låt några bitar vara kvar.
6.    Späd med grädde och mjölk.
7.    Vispa äggen lätt och rör ner dem.
8.    Smaksätt med sirap, salt och peppar.
9.    Bred ut moset i en väl smord ungsform.
10.  Strö över ströbröd.
11.  Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 50 minuter.
12.  Höj tempen till 225 grader de sista 5 minuterna.

 

 

Finsk kålrotslåda
4-6 portioner