50 g smör/margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl mjöl

 

1.    Smält smöret i en kastrull.
2.    Häll i mjölken och värm till 37 grader.
3.    Dela sönder jästen i matberedaren.
4.    Lös upp den med vätskan.
5.    Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl.
6.    Arbeta till en smidig deg.
7.    Låt jäsa övertäckt i ca 45 min.
8.    Dela degen i 2 delar.
9.    Rulla dom till två längder.
10.  Lägg dom i två smorda avlånga bakformar.
11.  Låt jäsa övertäckta i ca 45 minuter.
12.  Grädda nederst i ugnen på 200-225 grader i ca 30 minuter.
13.  I varmluftsugn ca 190 grader.

 

 

Formfranska
2 Limpor