4-6 äpplen
1 citron
1 msk socker
2 dl sötmandel
100 g smör
1 dl socker
2 ägg (gula+vita)

 

1.    Tvätta citronen noga.
2.    Riv skalet från knappt halva citronen.
3.    Pressa ut en matsked saft.
4.    Häll i en stor vid kastrull med en matsked socker och lite vatten.
5.    Skala och halvera äpplena.
6.    Ta bort kärnhusen och lägg äpplena i kastrullen.
7.    Låt äpplena mjukna på svag värme, men se till så att de inte kokar sönder.
8.    Lyft över äppel halvorna till en ugnsfast form som är smord i smör.
9.    Sätt ugnen på knappt 225 grader.
10.  Mal mandeln ( eller mixa fint i en matberedare).
11.  Vispa smör och socker pösigt med citron raspet.
12.  Tillsätt en äggula i taget och vispa smeten ytterligare en stund.
13.  Tillsätt mandeln.
14.  Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
15.  Skeda sedan smeten över äppelhalvorna.
16.  Grädda på nedersta falsen i 18-20 minuter.
17.  Servera med vispad grädde eller vaniljsås.

 

 

Fransk äppelkaka med mandel och citron
4 portioner