1 tjäder á 4-5 kg
2 gula lökar
1 morot
1 decimeter purjolök
80 g rotselleri
1/2 liter mjölk
1/2 liter grädde
100 g smör
Salt, vitpeppar

 

1.    Stycka den plockade eller flådda fågeln.
2.    Skär bort låren och bena ur brösten.
3.    Hugg fågelskrovet i småbitar.
4.    Skär hjärta lever och mage i mycket små bitar.
5.    Skär lök, morot, purjo och selleri i mindre bitar.
6.    Sätt ugnen på 175 grader.
7.    Bryn skrovbitarna i gjutjärnsgryta så att det får färg men inte bränns.
8.    Ta därefter upp dem.
9.    Bryn inälvorna och grönsakerna och ta upp.
10.  Bryn brösten och låren.
11.  Lägg tillbaka skrovbitarna, inälvorna och grönsakerna.
12.  Häll på halva mängden mjölk och grädde (eller så mycket att vätskan täcker köttet).
13.  Låt puttra i ugnen i ca 60-80 minuter beroende på fågelns ålder och mörhet.
14.  Fyll vid behov på med resten av grädden och mjölken.
15.  Ta upp bröst och lår och lägg dem i aluminiumfolien.
16.  Sila av såsen och koka den tills det blir sju-åtta deciliter återstår.
17.  Vispa ner smöret i tärningar.
18.  Smaka av med salt och peppar.
19.  Servera med smörstekta kantareller, rårörda lingon samt potatispuré.

 

 

Gräddkokt tjäder
6 - 8 portioner