1 kg Lax, helst mellanbit
2 ts Vitpeppar, grovstött
3-4 msk Salt
3-4 msk Strösocker
1/2 dl Granbarr, hackade

 

1.    Skär bort ryggbenet från laxen så det blir benfria fileér.
2.    Låt skinnet sitta kvar.
3.    Djupfryst lax är lätt att filéa när den är halvtinad.
4.    Tag bort alla småben på filéerna med en liten tång.
5.    Blanda salt, peppar och socker.
6.    Ta den större mängden (4 msk) socker till lax som varit fryst.
7.    Det ger mjukare konsistens.
8.    Gnid in filéerna med ca 1/3 av saltblandningen.
9.    Hacka granbarr ungefär 1/2 dl.
10.  Lägg ihop filéerna med granbarr och resten av saltblandningen emellan.
11.  Lägg köttsida mot köttsida, tunnare del mot tjockare del.
12.  Lägg alltsammans i en rymlig plastpåse.
13.  Förslut den och placera den på fat i kylskåp.
14.  Laxfiléer som är ca 3 cm tjocka hoplagda är färdiga efter 1 1/2 dygn.
15.  Tjocka laxfiléer, ca 5 cm hoplagda, tar ca 2 dygn.
16.  Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen.
17.  Häll bort lagen när fisken är färdiggravad annars blir den för salt.
18.  Skrapa bort peppar och granbarr innan laxen skärs i tunna skivor.
19.  Servera på en toast med en rom creme fraiche.

 

 

Granrisgravad lax
8 portioner