1 3/4 kg högrev eller fransyska av älg
2 msk smör
1 msk salt
3 msk vetemjöl
1 flaska 37 cl rött vin
2-2½ dl rött portvin
1-2 dl vatten
1 msk torkad grönpeppar
500 g pärl- eller smålökar
300 g färska små champinjoner
1 dl vispgrädde
1-2 tsk soja
1 msk maizena majsstärkelse

 

1.    Putsa och skär köttet i tärningar.
2.    Bryn i smör i omgångar.
3.    Flytta över till en gryta allteftersom det blivit brynt.
4.    Strö över salt och vetemjöl.
5.    Rör om tills det är blandat.
6.    Häll över vin, portvin, vatten och grönpeppar.
7.    Låt sjuda under lock i 1-1½ timme.
8.    Eller tills köttet börjar kännas mört när du sticker i det.
9.    Skala löken.
10.  Ansa champinjonerna och bryn dem i smör.
11.  Tillsätt alltsammans i grytan.
12.  Låt det koka ytterligare 15 minuter tills löken är kokt.
13.  Blanda ner grädden och sojan.
14.  Koka upp och red ev. med maizenastärkelse.
15.  Smaka av med mer salt och grönpeppar om det behövs.
16.  Servera ev med pressad potatis och haricots verts.

 

 

Grönpeppargryta (Älg)
8 - 10 portioner