1 harsadel ca 400 gr
smör att bryna i
4 dl mustig buljong
10 enbär
1/2 tsk timjan
1 morot i bitar
1 gul lök i klyftor
några persiljekvistar
1/2 tomat puré

Konjakssås

ca 2 dl ihopkokt sky
2 dl vispgrädde
2.3 msk rönnbärsgelé
1 msk konjak

Till stekning av filéerna

1 msk enbär
1 msk timjan
1 tsk salt
smör

 

1.    Skär loss filéerna från benet.
2.    Lägg köttet kallt.
3.    Dela benet i mindre bitar.
4.    Bryn benbitarna i smör i en gryta.
5.    Häll på buljongen och tillsätt de övriga ingredienserna.
6.    Rör om, lägg på locket och låt det hela puttra i en timme.
7.    Sila och mät upp skyn, det bör bli ca 2 dl.
8.    Till såsen hälls alla ingredienserna i en kastrull.
9.    Rör om, koka upp, sänk värmen och sjud 10-20 minuter.
10.  Smaka såsen av med lite salt och eventuellt en extra skvätt konjak.
11.  Nu är det dags att steka filéerna.
12.  Stöt enbär och blanda med timjan och salt på en tallrik.
13.  Dela ytter filéerna mitt itu så det blir en tunnare och en tjockare del.
14.  Vänd dem i kryddblandningen och stek dem sedan i smör på ganska stark värme.
15.  De tunna filéerna steks ca 1 minut på varje sida och det tjockare 2-3 minuter på varje sida.
16.  Håll de färdigstekta filéerna varma inlindade i folie och låt dem vila i ca 10 minuter.
17.  Skiva sedan upp dem och servera med konjakssåsen.
18.  Någon god potatis variant samt till exempel smörstekta champinjoner och rönnbärsgelé.

 

 

Harfilé
3 portioner