Pajdeg:
100gr smör eller margarin
2 dl mjöl
1/4 tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning

Slaksidorna och frambenen från en hare
(rådjur går också bra)
Smör att bryna i
2 dl mustig buljong
8 krossade enbär
1 gul lök finhackad
2 msk mjöl
1½ dl vispgrädde
1½ dl vispgrädde eller sky
1 tsk tomatpuré
1 tsk fransk senap
1/2 tsk oregano
lite madeira eller portvin
2 dl riven ost

 

1.    Börja med pajdegen.
2.    Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vatten och salt.
3.    Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
4.    Använd gärna matberedare.
5.    Tryck ut degen tunt med mjölad hand i en pajform.
6.    Ställ kallt.
7.    Till köttfyllningen smälts smöret i en stekgryta.
8.    Bryn köttet runt om.
9.    Häll på buljongen och lägg i krossade enbären.
10.  Sänk värmen.
11.  På med locket och låt puttra ca 30 minuter.
12.  Ta upp köttet och spar skyn.
13.  Bena ur och skär köttet i mycket små bitar.
14.  Undvik senor.
15.  Mjukstek den finhackade löken.
16.  Strö på mjölet och rör om.
17.  Tillsätt grädde och sky, tomatpuré, senap och oregano.
18.  Låt puttra lite.
19.  Smaka av med en skvätt madeira eller portvin.
20.  Eventuellt behövs lite salt.
21.  Lägg i köttet och blanda om.
22.  Nagga pajdegen med en gaffel.
23.  Förgrädda det 10-15 minuter i 200 grader.
24.  Fördela köttfyllningen i det för gräddade pajskalet.
25.  Strö på osten.
26.  Grädda ytterligare 15 minuter.
27.  Eller tills pajen får vacker färg.

 

 

Harpaj
4 portioner