500 g urbenad rådjursrygg (ytterfilé)
smör, salt, peppar
Vinbärssås
1 finhackad gul lök
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 dl kraftig viltfond
3 dl vispgrädde
½ dl vinbärsgelé
½-1 dl röd vinbärsgelé
majsstärkelse
Rödbetschutney
2 dl finstrimlade, inlagda rödbetor
½ finskuren rödlök
2 msk honung
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk rödvinsninäger
½ krm mald ingefära
½ dl vatten

 

1.    Bryn filén i smör i en stekpanna. Salta och peppra.
2.    Rulla in köttet i smörpapper och stek den klar i ugnen 15-20 min.150 grader
3.    Låt filén vila ca 20 min innan den skärs upp.
4.    Fräs lök och svartpeppar i lite smör.
5.    Tillsätt övriga ingredienser och koka upp.
6.    Sila såsen genom en finmaskig sil.
7.    Red med majsstärkelse och låt såsen koka sakta ca 5 min.
8.    Blanda rödbetor, rödlöken, honung, svartpeppar, rödvinsvinäger,ingefära,vatten.
9.    Koka ihop chutneyn tills den är nästan helt torr.
10.  Grovriv potatis och morot.Hacka och fräs löken, pressa vitlöken och rör om.
11.  Smöra en rund form. Lägg i hälften av den rivna potatisen.
12.  Gör ett mellanskikt med riven morot, den frästa löken och hackad persilja.
13.  Avsluta med resten av potatisen.Häll i grädde och strö över ost.
14.  Täck formen med folie och grädda i ca 1 ½ tim tills tårtan ”stannar”.
15.  Skär upp 3-4 skivor kött och arrangera på rotsaksbädden.
16.  Avsluta med vinbärssås och chutney i framkanten av tallriken.

 

 

Helstekt rådjursfilé med vinbärssås
4 portioner