250 g Grytbitar av älg
3 msk Vetemjöl
1/2 tsk Salt
1 msk Margarin
2 1/2 dl Vatten
1/2 Buljongtärning
4 Krossade enbär
1/2 tsk Krossad grönpeppar
1 Vitlöksklyfta; liten och krossad
1 1/2 dl Vispgrädde
1/2 tsk Ljus fransk senap
1/2 msk Tomatpuré
1 tsk Svartvinbärsgelé
Salt och peppar efter smak

 

1.    Blanda vetemjöl och salt i en plastpåse.
2.    Lägg i köttbitarna och skaka om så mjölet blir jämt fördelat.
3.    Bryn köttet i margarinet i en stekgryta.
4.    Sänk värmen.
5.    Häll på vattnet.
6.    Lägg i buljongtärning, enbär och grönpeppar.
7.    Låt sjuda 20-60 minuter beroende på köttets kvalitet.
8.    Rör om någon gång under tiden.
9.    Blanda i vitlök, grädde, senap, tomatpuré och gelé.
10.  Låt koka utan lock tills såsen har bra konsistens.
11.  Smaka av med peppar och salt.
12.  serveras med pressad potatis och sallad.

 

 

Hjalmars viltgryta
2 portioner