4 st medaljonger på 100 g
1 msk konjak
salt
nymald svartpeppar
2 msk olja
2 msk smör
3 msk finhackad schalottenlök
dl äpplecidervinäger
1 dl porter
2½ dl kraftig viltbuljong
3-4 msk blåbär
4 st krossade pepparkakor
nyriven muskotnöt

 

1.    Banka ut medaljongerna så de blir 2 cm tjocka.
2.    Fukta med konjaken, krydda och ställ åt sidan.
3.    Värm en tjockbottnad stekpanna.
4.    Lägg i oljan och litetsmör.
5.    Låt det smälta tills det börjar fräsa.
6.    Lägg då i medaljongerna och bryn dem snabbt på båda sidor.
7.    Ta upp dem ur pannan och håll dem varma.
8.    Häll bort fettet.
9.    Tillsätt hälften av smöret och schalottenlöken.
10.  Stek den mjuk på medelhög värme.
11.  Tillsätt vinägern.
12.  Skölj bottnen på stekpannan med lite vatten.
13.  När vinägern kokat ihop till en tjock lag.
14.  Tillsättes portern och buljongen.
15.  Koka ihop till hälften.
16.  Tillsätt bären och pepparkakorna.
17.  Rör såsen jämn och krydda.
18.  Servera med ugnsbakade rotfrukter.

 

 

Hjort med porter, blåbär och peparkakor
4 portioner