1 kg benfri hjort- eller rådjursstek
1 tsk salt 1 krm svartpeppar
1 dl vatten
Risotto
250 g broccolibuketter
2 palsternackor, ca 200 g
1 stor rödlök
1 msk smör-&rapsolja
2 1/2 dl grötris
6 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
1 1/2 dl riven lagrad svecia
Portvinssky
3 dl steksky + köttbuljong
2 1/2 msk portvinsgelé
3 msk rumstempererat smör

 

1.    Lägg steken i en ugnssäker form. Salta och peppra steken runtom.
2.    Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del.
3.    Häll vattnet vid sidan av steken.
4.    Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 75°. i 175 grader
5.    Ca 1 1/2 - 2 tim, beroende på stekens form.
6.    Ta ut steken ett par gånger under stekningen och ös det med stekskyn.
7.    Förbered under tiden grönsakerna till risotton.
8.    Skär ev broccolin i mindre bitar. Skala och tärna palsternacka och lök.
9.    Ta ut den färdiga steken.
10.  Täck över den med folie och låt den vila medan tillbehören görs i ordning.
11.  Höj till 225°. Lägg grönsakerna på en plåt. Ringla över smör-&rapsolja.
12.  Rosta i mitten av ugnen ca 15-20 min.
13.  Fräs riset i smör-&rapsolja i en kastrull. Tillsätt vatten och salt.
14.  Låt koka under lock på svag värme ca 15 min.
15.  Tillsätt grädden och låt sjuda 5 min. Ta från värmen och rör ner osten.
16.  Blanda försiktigt ner de rostade grönsakerna.
17.  Mät upp och sila ner sky och buljong i en kastrull.
18.  Rör ner portvinsgelén låt koka upp och rör tills gelén smält.
19.  Ta kastrullen från värmen o låt skyn svalna något Vispa ner smöret i klickar.

 

 

Hjortstek med portvinssky
6 portioner