700 g hjortytterfilé putsad
100 g kallrökt lax
1 gul lök hackad
150 g murklor grovhackade
1 msk vetemjöl
2 dl viltbuljong
8 cl sherry
3 dl grädde
1 kg skalad potatis
4 msk olja
8 st äggulor
5 dl ströbröd

 

1.    Stek fileén rosa låt kallna.
2.    Skiva i lagom skivor.
3.    Lägg en bit rökt lax mellan varje skiva.
4.    Lägg i en ugnsform.
5.    Värm försiktigt 150 grader ca 6-10 min.
6.    Såsen
7.    Fräs lök och murklor i smör tills murklorna börjar ”hoppa”.
8.    Krydda med salt och peppar.
9.    Tillsätt 1 msk vetemjöl.
10.  Rör om ha i buljong, sherry och grädde.
11.  Låt koka tills lagom konssistens.
12.  Smaka av med salt och peppar ev mer sherry.
13.  Potatiskrocketter
14.  Koka potatisen.
15.  När den är färdig häll av vattnet.
16.  Ställ tillbaks kastrullen på spisen och torka potatisen en stund.
17.  Pressa den sedan i en bunke.
18.  Blanda med olja och äggulor låt svalna.
19.  Rulla bollar av smeten.
20.  Panera i vetemjöl sedan uppvispat ägg och tillsist ströbröd.
21.  Du kan om du vill ha i lite krossad flagad mandel i ströbrödet.
22.  Fritera gyllenbruna i olja.
23.  Servera med lökfrästa hari cot verts.

 

 

Hjortytterfilé Nordkarlotten
4 portioner