Kräftor (kokta) 0,5 kilo
Gul lök 1,0 styck
Purjolök 1,0 styck
Rotselleri 50,0 gram
Morot 1,0 styck
Vitlök 1,0 klyfta
Tomatpuré 1,0 msk
Tomater (krossade) 0,5 burk
Vispgrädde 2,5 dl
Smör 100,0 gram
Vatten 1,5 liter
Köttfond (konc.) 1,5 msk
Fiskfond (konc) 2,0 msk
Kräftspad 1,5 dl
Paprikapulver 2,0 tsk
Saffran 1,0 förp.
Timjan (torkad) 0,5 tsk
Mejram (torkad) 0,5 krm
Körvel (torkad) 0,5 krm
Vetemjöl 3,0 msk
Brandy/cognac 3,0 cl
Madeira 4,0 cl
Matolja till stekning
Salt & peppar

 

1.    Skala kräftorna och lägg stjärtar, klor & rom i kylskåpet.
2.    Kasta gallan och spar skal.
3.    Klipp sönder skalen och stöt dem i mortel.
4.    Fräs skalen i en stor gryta i lite matolja på medelhög värme.
5.    Tag av och lägg åt sidan.
6.    Hacka/strimla lök, morötter, rotselleri.
7.    Fräs grönsakerna ca 7 min i omgångar i stekpannan.
8.    Tillsätt kryddorna i pannan.
9.    Häll grönsakerna i grytan.
10.  Tillsätt purén, vetemjöl, krossade tomater, vatten, frästa kräftskal, kräftspad och fond.
11.  Sjud på lägsta värme i 30 minuter.
12.  Sila soppan i en nätsil.
13.  Rör ned grädde och låt sjuda i ytterligare 5 min.
14.  Tag av från plattan och tillsätt kräftköttet.
15.  Smaksätt med brandy, madeira, salt och peppar.
16.  Klicka i smör.
17.  Servera när smöret smält.
18.  Lagrad ost eller ngn mögelost passar till.

 

 

Kräftsoppa