1 kg frysta kräftor
1,5 l vatten
1 gul lök skalad och finhackad
1 morot skalad och finhackad
1 palsternacka skalad och finhackad
3 msk tomatpuré
½ dl olja
1 krm timjan
10 grovkrossade vitpepparkorn
3 lagerblad
6 cl cognac
8 dl vispgrädde

 

1.    Krossa kräftskalen i en bunke med en träslev.
2.    Svetta rotfrukterna i oljan i en kastrull.
3.    Utan att de tar färg i ca 6 minuter på medelhög värme.
4.    Tillsätt först tomatpurén och sedan kräftskalen.
5.    Höj värmen och rosta skalen tills all vätska kokat bort.
6.    Bränn av skalen med cognacen och tillsätt vattnet och kryddorna.
7.    Låt alltsammans puttra på låg värme i max 20 minuter.
8.    Sila sedan i finmaskig sil och koka ner fonden tills hälften återstår. Tillsätt därefter grädden och koka ner ytterligare i minst 20 minuter. Smaksätt med salt och vitpeppar från kvarn och om så önskas lite mer cognac. Vid servering skumma upp soppan med en mixer.
9.    Servera med nyrostat lantbröd och västerbottenost.

 

 

Kräftsoppa GI
6 portioner