1 gul lök
1 vitlöksklyfta
en klick Svenskt Smör
250 g små fina frysta ärtor
8 dl hönsbuljong
2 1/2 dl Mellangrädde
en burk grön sparris
salt och peppar
ev 3/4 dl mousserande vin
till dekoration: 200 g skalade räkor
100 g löjrom
några stjälkar sparris
några strån gräslök

 

1.    Finhacka lök och vitlök.
2.    Fräs detta i smör i en kastrull, utan att det tar färg.
3.    Rör ned ärtorna.
4.    Fräs någon minut innan du häller på buljongen.
5.    Låt soppan sjuda i 10 minuter.
6.    Grovhacka sparrisen.
7.    Spara några till dekoration, och rör ned resten i soppan.
8.    Häll på grädde och mixa soppan slät.
9.    Smaka av med lite salt och peppar.
10.  Tänk på att räkor och löjrom är salta.
11.  Vid servering.
12.  Lägg i räkor och toppa med löjrom, sparris och gräslök.
13.  Avsluta med lite nymald svartpeppar.
14.  Och en skvätt mousserande vin.

 

 

Krämig soppa med räkor och löjrom
4 portioner