150-175 g lax rensad kokt
200 g rökt lax
2 dl vispgrädde
salt & peppar
pressad citron lite
1 knippa dill
2 gelatinblad

Vingelé

2 dl torrt vitt vin
1/2 tsk salt
2 gelatinblad

 

1.    Mal all kokt lax och hälften av den rökta laxen fint i kvarn el matberedare.
2.    Arbeta in den ovispade grädden samt salt och peppar.
3.    Smaka av med pressad citron.
4.    Rör ner 2 msk hackad dill.
5.    Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 10 minuter.
6.    Klä portionsformar eller små koppar med en tunn skiva rökt lax, täck bottnen.
7.    Krama ur gelatinet.
8.    Smält det med 1 msk vatten i en kastrull på lägsta värmen.
9.    Rör ner gelatinet i laxsmeten.
10.  Fördela smeten i formarna.
11.  Ställ formarna i kylen 5-6 timmar eller över natten.
12.  Vingelé
13.  Lägg gelatinbladen 10 minuter i kallt vatten.
14.  Värm vin och salt.
15.  Krama ur gelatinet och låt det smälta i vinet.
16.  Slå upp på en tallrik och låt geléet stelna i kylen.
17.  Hacka geléet strax före servering.
18.  Lossa mousserna runt kanten med en kniv.
19.  Vänd upp dem på kalla tallrikar.
20.  Lägg hackat vingelé runtom och garnera med lite dill.

 

 

Laxmousse med vingelé
4 - 5 portioner