400 g färsk lax
5 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
3 msk torr vermouth
1 st stor potatis i tunna skivor
1 stor färsk fänkål i tunna skivor
8 vårlökar hela skalade
2 små morötter, skalade i tärningar
2 selleristjälkar ansade tunt skivade
4 dl creme fraiche
1/2 liter färsk spenat
salt, peppar
citron, dillvippa

 

1.    Koka upp buljong, vin och vermouth i en stor gryta.
2.    Tillsätt potatis, fänkål, lök, morot och sellerin.
3.    Låt sakta koka tills grönsakerna nästan är färdiga.
4.    Ta upp dom med hålslev och lägg åt sidan.
5.    Vispa ner creme fraichen och låt sakta koka 4 - 5 minuter.
6.    Lägg ner spenaten med de kokta grönsakerna.
7.    Koka upp och lägg försiktigt ner lax bitarna.
8.    Låt det hela sjuda tills laxen är genomkokt ca 4 minuter.
9.    Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med dill och citronklyfta.

 

 

Laxsoppa med grönsaker
4 portioner