Lax (färsk) 600,0 gram
Lök (schalottenlök) 5,0 styck
Potatis 4,0 styck
Vitt vin (torrt) 2,5 dl
Vatten 11,0 dl
Grädde 3,0 dl
Ägg (gula) 3,0 styck
Persilja (färsk) 1,0 kruka
Timjan (färsk) 1,0 kruka
Dill 1,0 knippa
Crème fraiche 2,0 dl
Fiskbuljongtärning 2,0 styck
Smör till stekning
Salt & vitpeppar

 

1.    Skala och hacka lök.
2.    Fräs den mjuk i smör i en stor kastrull på medelhög värme.
3.    Skala potatis och skär i bitar.
4.    Tillsätt vatten, vin, fiskbuljong, salt, peppar, potatis,
5.    all dill, halva mängden timjan o persilja.
6.    Koka på medellåg värme i ca 15 min.
7.    Passera soppan genom en trådsil.
8.    Häll tillbaka spadet i kastrullen och sänk till låg värme.
9.    Vispa ner äggulor och grädde i soppan.
10.  Rensa och skär laxen i tärningar (3*3 cm).
11.  Salta fisken lätt och lägg den i kastrullen.
12.  Låt koka upp.
13.  Hacka resten av persiljan och timjan och strö över soppan.
14.  Servera i djupa tallrikar med en klick créme fraiche.
15.  Garnera med timjan.

 

 

Laxsoppa