500 g lax med skinn och ben
1 purjolök
1 stor knippa persilja
1 gul lök
1 ½ l fiskbuljong
1 morot
1/4 rotselleri
1 liten klyfta vitkål
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpure
2 dl vitt vin
20 gröna oliver skivade
1 msk kapris
8 små kvistar timjan
salt, peppar
2-3 kokta rödbetor
gräddfil till servering

 

1.    Filéa laxen.
2.    Skär bort skinnet och skär köttet i tärningar.
3.    Skär det gröna av purjon och stjälkarna av persiljan.
4.    Dela löken i bitar.
5.    Koka upp fiskbuljongen.
6.    Lägg ner fiskben, skinn och det gröna och lök.
7.    Koka sakta i 15 minuter.
8.    Ansa och tärna morot och selleri.
9.    Strimla vitkålen.
10.  Skiva det vita på purjon.
11.  Fräs grönsakerna några minuter.
12.  Tillsätt pressad vitlök, tomatpure.
13.  Fräs några minuter till.
14.  Rör om.
15.  Sila ner fiskbuljongen och koka sakta i 5-8 minuter.
16.  Skumma om det behövs.
17.  Hacka persiljan fint.
18.  Tillsätt vinet, laxtärningar, oliver, kapris, timjan och persilja.
19.  Koka upp och sjud i ca 5 minuter.
20.  Smaka av med salt och peppar.
21.  Skär rödbetorna i tärningar.
22.  Fördela soppan i varma skålar.
23.  Garnera med rödbetstärningar och gräddfil.

 

 

Laxsoppa med rotsaker
4 portioner