4 dl mjölk
50 g jäst
50 g smält smör
1 1/2 tsk salt
1/2 dl farinsocker
1 dl rårörda lingon
ca 10-12 dl rågsikt

 

1.    Sätt ugnen på 200 grader.
2.    Smält smöret.
3.    Värm smör och mjölk till 37 grader.
4.    Lös upp jästen i vätskan.
5.    Tillsätt salt, farinsocker och ligon.
6.    Rör om.
7.    Blanda ner rågsikten.
8.    Arbeta samman till en blank och smidig deg.
9.    Täck bunken med bakduk och låt vila i 30 min.
10.  Stjälp upp degen på mjölat bord.
11.  Knåda samman den lätt.
12.  Dela den i 4 delar och forma dom till runda bollar.
13.  Kavla ut bollarna till runda kakor.
14.  Nagga bröden och placera dom på bakplåts pappersklädda plåtar.
15.  Låt bröden jäsa i 30-40 minuter.
16.  Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

 

 

Lingon Bröd
4 st