125g smör
2½ dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning

1½ kilo lök
Lite smör
2 tsk torkad basilika
1-2 tsk kinesisk soja
Drygt 1 dl vispgrädde
Nymald svartpeppar
salt

 

1.    Finfördela smöret i mjölet.
2.    Tillsätt det kalla vattnet.
3.    Arbeta sedan snabbt ihop till en smidig deg.
4.    Med en matberedare går det väldigt lätt.
5.    Forma degen till en platt rundel och lägg den kallt medan fyllning görs.
6.    Skala och skiva löken.
7.    Smält smöret i en stor stekpanna.
8.    Lägg i löken och låt den mjukna på medelstark värme.
9.    Rör om ibland.
10.  Tillsätt basilika, soja, grädde och nymald svartpeppar.
11.  Smaka av med salt.
12.  Blanda om och ställ åt sidan för att svalna.
13.  Kavla tunt, eller tryck ut pajdegen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
14.  Nagga med en gaffel och för grädda ca 10 minuter i 200 grader.
15.  Fyll pajskalet med löken.
16.  Låt det gärna bli lite högt i mitten, det ser gott ut.
17.  Kavla ut resten av degen till ett tunt lock.
18.  Så stort att det täcker hela pajformen.
19.  Tryck försiktigt till runt kanten med tummen.
20.  Skär med en vass kniv ur några små lufthål i mitten på locket.
21.  Pensla med uppvispat ägg och ställ in i ugnen.
22.  Låt grädda ca 30 minuter eller tills pajen får vacker färg.

 

 

Lökpaj
8 portioner