1 msk olivolja
5 skivade lökar
0,5 tsk vardera socker och salt
Maizenaredning:
1,5 l kyckling eller grönsaksbuljong
ev några msk rött vin
Brödkrutonger:
0,5 dl riven hårdost
0,5 dl smulad grönmögelost

 

1.    Hetta upp oljan i en stor kastrull.
2.    Lägg i den skivade löken och stek på låg värme i ca 5 minuter.
3.    Tillsätt socker och salt.
4.    Öka värmen och bryn löken ytterligare 10- 15 minuter.
5.    Häll i buljongen och låt soppan koka upp.
6.    Låt den sedan småputtra under lock ca 20 minuter.
7.    Späd med mer vatten eller som i Frankrike med lite rött vin.
8.    Red soppan med maizena så att den blir lite simmig.
9.    Smaka av med salt och peppar.
10.  Portionera soppan i soppskålar.
11.  Lägg brödkrutongerna ovanpå soppan och strö över osten.
12.  Gratinera i ugn några minuter på 225 graders övervärme.

 

 

Gratinerad Fransk löksoppa
4 portioner