1,2 kg benfri rådjursstek
salt, peppar
2 msk smör

Marinad
1 flaska rött vin
1 skivad gul lök
1 krm timjan
1 krm krossad svartpeppar
1 krm krossade enbär
1 lagerblad

Såsen:
1 burk kantareller
1 msk finhackad gul lök
2 msk smör
2 dl steksky
3 dl viltbuljong
1 dl grädde
2 msk mjöl

 

1.    Lägg steken i ett kärl.
2.    Blanda ingredienserna till marinaden och häll över steken.
3.    Täck med plastfolie och låt st svalt mint 24 timmar.
4.    Vänd steken i kärlet ett par gånger.
5.    Torka av steken, gnid in den med salt och peppar och lägg på några smörklickar.
6.    Lägg över steken i en ugnsfast form.
7.    Sätt in i ugn på 225oC och bryn den runt om.
8.    Sänk värmen till 175 oC.
9.    Späd med lite av den silade marinaden och låt steken få en innetemp på 65 oC. Ös steken och ta ut den och låt den sedan vila i folie ca. 15 minuter.
10.  Fräs kantareller och lök i smör i en kastrull.
11.  Späd med den silade stekskyn och buljong och grädde.
12.  Red av med vetemjöl som rörts ut i lite marinad och smaka av såsen.
13.  Servera steken med pressad potatis och ungsstekta rotsaker och rönnbärsgelé.

 

 

Marinerad rådjursstek med kantarellsås
6 portioner