500 gr benfritt kött av älg eller ren i tärningar, av t.ex bog
50 gr bacon
smör eller margarin
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
3 dl buljong (tärning)
2 tsk maizenamjöl
1-2 dl Crema Fraiche

Marinad

5 dl lättmjölk
4 enbär
2 kryddpepparkorn
4 svartpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger

 

1.    Blanda marinaden.
2.    Lägg i köttet otinat om det är djupfryst.
3.    Mjölken skall täcka köttet.
4.    Täck bunken och låt den stå kallt 10 tim.
5.    Tag upp köttet och torka av det.
6.    Klipp baconskivorna i smala strimlor och bryn dem med köttet.
7.    Skala och hacka löken och vitlöken.
8.    Låt dem fräsa med köttet mot slutet.
9.    Strö över paprikapulvret och rör om.
10.  Lägg allt i en gryta.
11.  Salta och peppra.
12.  Häll på buljongen.
13.  Låt grytan koka på svag värme under lock tills köttet är mört, 1-1 1/2 tim.
14.  Rör ut maixenamjölet i lite vatten och häll under omrörning ner i grytan.
15.  Låt den koka upp och rör ner Creme Fraiche.
16.  Smaksätt. Strö ev över persilja.
17.  Servera grytan med kokt potatis eller bandspagetti och brysselkål.
18.  Variation:
19.  Fräs ev 1 liter färska eller 1 burk konserverade kantareller i lite fett.
20.  Strö svampen över grytan.

 

 

Marinerad viltgryta
4 portioner