1 kg ben och puts

MARINAD
2 gula lökar
2 morötter
½ purjolök
½ rotselleri
1 vitlöksklyfta
1-2 msk tomatpuré
1 persiljestjälk
1 timjanskvist
1 lagerblad
2 nejliker
10 pepparkorn
10 enbär
1 liten rosmarinkvist
1 liter rödvin
salt
½ flaska rödvin
100 gr hackade champinjoner
10 krossade enbär
5 vitpepparkorn
1½ dl vatten

 

1.    Ansa, skölj och skiva grönsakerna.
2.    Blanda med kryddor och 1 liter rödvin till marinaden.
3.    Lägg ned ben och puts i marinaden.
4.    Låt det ligga i 2 dygn.
5.    Häll av marinaden och lägg ben och puts på ett hushållspapper.
6.    Så att resterande marinad rinner av.
7.    Bryn alltsammans i omgångar i olja.
8.    Lägg det sedan i en stor gryta.
9.    Salta.
10.  Häll på den halva rödvinsflaskan.
11.  Tillsätt champinjonerna, enbär ochpeppar.
12.  Låt det koka ihop.
13.  Tillsätt vattnet.
14.  Sila marinaden och tillsätt den.
15.  Låt alltsammans koka upp och skumma väl.
16.  Koka fonden på svag värme i 1-2 timmar.
17.  Smaken blir intensivare ju längre den kokar.
18.  Sila fonden.
19.  Den kan frysas i småportioner. som sedan späds med vatten.
20.  Om man låter fonden koka länge bildas gelé, sk köttglace.
21.  Låt den kallna.
22.  Förvara den i kylskåp och använd den som bas till såser.

 

 

Mörk viltfond