5 dl mjölk
1 dl mjöl
2 msk ostlöpe
1 dl finhackad mandel
2 bittermandlar
4 ägg
4 dl grädde
1 1/2 dl socker

Hjortronen

4 dl hjortron
2 msk honung
färsk mynta

 

1.    Sätt ugnen på 175 grader.
2.    Sätt en kastrull på spisen.
3.    Häll i 4 dl av mjölken och värm upp den till 37 grader.
4.    Häll resten av mjölken (1 dl) i en skål.
5.    Blanda i mjölet och rör ihop till en redning.
6.    Rör ner redningen i den fingerljumma mjölken tillsammans med löpen.
7.    Dra kastrullen från plattan.
8.    Låt mjölkblandningen stå en timme under lock och ysta sig.
9.    Sätt en sil över en bunke.
10.  Lägg en kökshandduk som silduk i silen.
11.  Lyft försiktigt i ostmassan med hjälp av en hålslev.
12.  Låt ostmassan stå och rinna av till dess att vasslan runnit ner i skålen.
13.  Och konsistensen på ostmassan blivit fastare, ca 60 minuter.
14.  Knäck äggen i en skål.
15.  Lägg i sockret, vispgrädden, mandeln samt bitter- mandeln.
16.  Vispa ihop detta till en smet.
17.  Rör ner ostmassan i ägg- blandningen.
18.  Vispa försiktigt och häll över smeten i en smörad form.
19.  Baka i ca 40 - 45 minuter.
20.  Värm hjortronen under svag värme - de skall inte koka.
21.  Smaksätt med honungen och den färska mynta

 

 

Ostkaka med hjortron
4 portioner