700-800 g grytbitar av rådjur
2-3 msk smör
2-3 rödlökar
1 tsk timjan
1 msk matlagnings- eller vetemjöl
3-4 dl grönsaksbuljong (tärning)
1 dl calvados eller konjak
2 msk kinesisk soya
3 msk rönnbärsgelé
2 dl creme fraiche
2-3 msk grönmögelost
1 tsk grovkrossad vitpeppar
ca 1 tsk salt

 

1.    Putsa bort alla ytliga hinnor från köttet.
2.    Skär till jämnstora grytbitar.
3.    Skala o skär rödlöken i mindre bitar.
4.    Hetta upp en panna med lock o bryn köttet runt om i smöret.
5.    Pudra över mjölet o späd med grönsaksbuljong o spriten.
6.    Tillsätt soya o rönnbärsgelé.
7.    Täck med lock o ge det hela ett uppkok.
8.    Låt grytan få koka sakta tills köttet känns mört, ca 50-70 minuter.
9.    Tillsätt créme fraiche efter halva bräseringstiden.
10.  Låt grytan koka resterande tid utan lock.
11.  Smaksätt med grönmögelost o ev ytterligare rönnbärsgelé.
12.  Salta grytan försiktigt, både buljongen o sojan är salta i sig själva.
13.  Häll slutligen några droppar calvados i grytan före serveringen.
14.  

 

 

Rådjursgryta
4 - 5 portioner