1 påse schalottenlök
800 g–1 kg tärnad rådjursbog
0,5 dl matolja
2 msk tomatpuré
100 g rökt fläsk i bit
1 flaska rödvin
3–5 msk koncentrerad kalvfond från flaska
3 pressade vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 tsk vitpeppar
några kvistar färsk timjan
2 msk majsena
1 dl vatten
salt
200 g svamp, karljohan, champinjoner eller kantareller
2 röda äpplen

 

1.    Skiva hälften av löken.
2.    Bryn kött och lökskivor i olja och tomatpuré i en tjockbottnad kastrull.
3.    Tärna hälften av fläsket.
4.    Häll på rödvin och tillsätt kalvfond, vitlök samt fläsktärningar.
5.    Låt köttet koka i ca 3 timmar tillsammans med lagerblad, vitpeppar och timjan.
6.    Späd med lite vatten emellanåt.
7.    Red grytan med lite majsena utrört i vatten.
8.    Koka upp och smaksätt med salt.
9.    Skär resten av fläsket, löken, svampen och äpplena i lika stora bitar.
10.  Bryn bitarna och servera till grytan.
11.  Garnera grytan med en friterad vitlöksklyfta.

 

 

Rådjursgryta
6 portioner