800 g – 1 kg rådjursstek
50g torkade murklor eller annan svamp
200g sockerärtor
60g tranbär
Flytande margarin
2 dl viltfond
gul lök
morötter
persiljestjälkar
timjan
krossade enbär
Margarin
Potatis
Tranbärsgelé

 

1.    Salta och peppra steken.
2.    Bryn steken på alla sidor och stek den sedan i 180ºC värme ca. 20 minuter.
3.    1 timme med gul lök, morötter, persiljestjälkar, timjan och krossade enbär. När köttet är på ca. 52ºC – 58ºC tas den ut och lindas in i folie.
4.    Häll bort fetter om det finns något kvar.
5.    Vispa ur långpannan med viltfonden.
6.    Häll över fonden i en kastrull och koka ihop den så att en bra smak erhålles.
7.    Förväll murklorna ordentligt, koka dem minst 10-15 minuter.
8.    Häll av vattnet och spola murklorna i kallt vatten.
9.    Torka dem med papper och stek upp dem i lätt flytande margarin i en stekpanna. Lägg dem i den silade såsen, smaka av med salt och peppar.
10.  Koka potatisen och sockerärtorna lätt så att spänsten finns kvar.
11.  Vid serveringen:
12.  Lägg upp såsen som en spegel.
13.  Skär upp det rosastekta köttet.
14.  Garnera med sockerärtor, och bladpersilja.

 

 

Rådjursstek, mörk sås och tranbär
4 portioner