Smör el. margarin 50,0 gram
Mjölk el. vatten 5,0 dl
Jäst (färsk) 50,0 gram
Salt 2,0 tsk
Sirap 2,0 msk
Rågmjöl (grovt) 7,0 dl
Vetemjöl 6,0 dl

 

1.    Smält matfett i en kastrull.
2.    Häll i vatten eller mjölk, till fingervarmt (37ºC).
3.    Lös upp jästen i degspadet.
4.    Tillsätt saltet och sirapen.
5.    Rör ner vetemjöl och rågmjöl.
6.    Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
7.    Strö ett tunt lager mjöl över degen och lägg på en bakduk.
8.    Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.
9.    Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk.
10.  Knåda degen tills den släpper arbetsbordet.
11.  Forma degen till bullar, kakor, rågbitar eller limpor.
12.  Lägg styckena i smörad bakform och lägg över en handduk.
13.  Låt jäsa ca 30 minuter.
14.  Sätt ugnen på 200°C.
15.  Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
16.  Flytta upp mitt i ugnen och grädda ytterligare cirka 45 minuter.

 

 

Rågbröd
2 Limpor