50 gram smör
50 gram jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1 msk ljussirap
5 dl vatten
3 dl grovt rågmjöl
8-9 dl vetemjöl

 

1.    Smält smöret och tillsätt vattnet, värm till 35 grader.
2.    Lös upp jästen i degvätskan med salt, socker och sirap.
3.    Blanda i rågmjölet.
4.    Blanda i vetemjölet till en smidig deg.
5.    Låt jäsa i 35 minuter.
6.    Ta upp degen på bakbordet.
7.    Dela den i 2 bitar.
8.    Forma dom till rullar och lägg dom i brödformar.
9.    Låt jäsa i 35 minuter.
10.  Grädda i 200 grader i 35 minuter i nedre delen av ugnen.
11.  Låt kallna övertäckta på galler.

 

 

Formfranska med grovt Rågmjöl
2 Limpor