50 gram smör eller margarin
6 dl mjölk eller vatten
1 pkt jäst
1/2 msk salt
3/4 dl ljus sirap
ca 1 kg rågsikt

 

1.    Smältmatfettet i en kastrull.
2.    Tillsätt vätskan och värm finger varm.
3.    Smula jästen i bunken.
4.    Lös upp jästen med lite av vätskan.
5.    Tillsätt resten av vätskan,salt och sirap.
6.    Tillsätt nästan allt mjöl lite i taget, till en smidig deg.
7.    Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
8.    Ta upp degen och arbeta den smidig, dela i 2 delar.
9.    Rulla delarna till 2 längder.
10.  Lägg dom i varsin limpform, platta till dom.
11.  Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.
12.  Grädda i nedre delen i 200 grader i ca 40 - 45 minuter.
13.  Låt svalna på galler under bakduk.
14.  Ät och njut.

 

 

Rågsiktsbröd smarrigt
2 Limpor