6 -700 gr renfilé
120 gr KarlJohansvamp
40 grschalottenlök
120 gr haricot verts
salt, svartpeppar
margarin
Enbärssås
2 gula lökar hackade
12 krossade enbär
4 dl vispgrädde
80 gr smör
salt, vitpeppar

Rödvinssås
60 gr strösocker
4 cl rödvinsvinäger
60 cl rödvin
12 dl köttbuljong
8 gr timjan,
4 lagerblad
1 msk maizena + 1/2 tsk vatten
salt, vitpeppar

 

1.    Börja med såserna
2.    Enbärssås: Hacka löken fint, krossa enbären.
3.    Fräs upp med smör tills löken blir mjuk.
4.    Tillsätt grädde och köttbuljong och låt det småkoka i 5 minuter.
5.    Krydda med salt och peppar, sila såsen.
6.    Rödvinssås: smält strösocker i en tjockbottnad kastrull.
7.    Sockret ska bli ljusbrunt.
8.    Tillsätt rödvinsvinäger och det röda vinet + köttbuljong.
9.    Låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
10.  Lägg därefter i lagerblad och timjan.
11.  Reduceras till hälften smaka av med salt och vitpeppar.
12.  Sila såsen.
13.  Såsen ska vara simmig.
14.  Kan redas med maizena.
15.  Putsa renfilén väl och bryn den runt om.
16.  Sätt i ugnen på 175 grader.
17.  Filen är klar om ca 8-10 minuter.
18.  Garnityr:
19.  Skär Karl-Johansvampen i skivor.
20.  Fräs upp med scalottenlök och haricot verts.
21.  Lägg grönsakerna på tallriken därefter den skivade renfilén på grönsakerna.
22.  Enbärssåsen hälls runt om grönsakerna, rödvinssåsen över köttet.
23.  Servera med rönnbärsgele och pressad mandelpotatis

 

 

Renfilé med karljohans svamp
4 portioner