500 gr renfile i fyra skivor
smör
salt och vitpeppar
Murkelsås:
20 g torkade murklor
1 liten lök, finhackad
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
3 msk toort vin
satl och vitpeppar
citronpeppar

 

1.    Börja med såsen.
2.    Låt murklorna ligga i blöt 1/2 tim.
3.    Koka murklorna i vatten i minst 10 minuter.
4.    Häll bort vattnet.
5.    Hacka murklorna ganska grovt.
6.    Bryn löken i smör i en stekpanna.
7.    Tillsätt murklorna och låt dem bryna lätt.
8.    Pressa över lite citronsaft.
9.    Salta och peppra och strö över mjölet.
10.  Späd med grädde och vin och låt såsen puttra 5-6 minuter under omröring.
11.  Platta ut köttskivorna något och stek dem i smör, ca 3 minuter på varje sida.
12.  För röda eller blodiga fileer är stektiden kortare.
13.  Salta och peppra.
14.  Servera med kokt potatis eller stekt klyftpotatis och rönnbärsgele.

 

 

Renfilé med murkelsås
4 portioner