Ca 1 kg benfri renstek
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vär krossade enbär
1/2 tsk krossad rosmarin

Sås:
25 g smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl sky (buljong ev av tärning)
2 dl vispgrädde
ev riven mesost
1 msk rönnbärsgele

 

1.    Sätt ugnen på 125 C för färskt eller halvtinat kött och på 70 C för djupfryst otinat kött.
2.    Gnid in färskt eller halvtinat kött med salt, peppar, enbär och rosmarin.
3.    Lägg det direkt i en ugnsäker form.
4.    Sätt in en köttermometer mitt i köttet.
5.    Lägg det djupfrysta köttet direkt i formen.
6.    Stek köttet i nedre delen av ugnen.
7.    Tag ut det djupfrysta köttet efter ca 1 1/2 tim.
8.    Salta och krydda.
9.    Vänd köttet och lägg tillbaka det i formen.
10.  Stick in en köttermometer.
11.  Stek köttet tills köttermometern visar 72-77 C.
12.  Beräkna ca 1 1/2 tim. för färskt.
13.  2-3 tim. för halvtinat kött.
14.  4-6 tim för otinat.
15.  Tiden beror på köttets form.
16.  Låt köttet vila under folie minst 10 min.
17.  Tag sedan ur termometern.
18.  Smält fettet till såsen och rör ner mjölet.
19.  Vispa ur formen som köttet stekts i med lite buljong.
20.  Sila och späd med den.
21.  Låt såsen koka 3-5 min.
22.  Tillsätt grädden + riven mesost och låt såsen koka upp.
23.  Smaka av med salt, peppar, gele och ev. gin eller sherry.
24.  Skär upp steken i skivor.
25.  Servera med såsen, kokt potatis, gele, brysselkål och syltade kantareller.
26.  Stekt potatis eller potatismos eller potatisgratäng.

 

 

Renstek med gräddsås
6 portioner