2-3 ripor plockade och urtagna
eventuellt lever och muskelmage
1 liten gul lök finhackad
Skogssvamp efter tillgång, färsk
eller för väld
2-3 msk smör
1 msk vetemjöl
1½ dl tärningsbuljong
2 dl vispgrädde
50g getost i små tärningar
2 msk hjortronsylt el lättsockrade
djupfrysta hjortron
salt, peppar
rosmarin, färsk eller torkad

 

1.    Skär av låren och skär ut brösten.
2.    Dela brösten i två delar.
3.    Används muskelmage och lever.
4.    Skär runt muskelmagen och vänd ut innehållet.
5.    Lägg mage och lever i kallt vatten en stund.
6.    Bryn lår och bröst, eventuellt med lever och muskelmage, i smör i en panna på medelstark värme. Ta upp och lägg åt sidan.
7.    Fräs löken i smör tills den är genomskinlig.
8.    Lägg i svampen och låt den fräsa med tills den är lätt gyllenbrun.
9.    Pudra över mjölet och rör om.
10.  Späd med buljongen och tillsätt grädden.
11.  Koka på svag värme några minuter.
12.  Tillsätt osten och låt den smälta ner.
13.  Lägg i ripköttet och koka på svag värme tills köttet är genomkokt.
14.  Tillsätt hjortron, sylt eller bär.
15.  Smaka av med salt, peppar och rosmarin.
16.  Garnera med t ex färsk rosmarin.

 

 

Ripa i panna
4 portioner